De échte Chianti Classico is in (warm) 2021 nog wat gereserveerd, naar binnen gekeerd want geconcentreerd en compact. Wel subtiel voorzichtig al wat zwarte kers, cassis, leer, houtskool, als altijd fiere zuren: molto classico, molto Buondonno…. Misschien nog even geduld. En dat wordt dan beloond. Op dronk nu-2027+
Sulfiet: laag.
Vinificatie: maceratie en fermentatie op RVS en cement met remontages, buiten….. Daarna binnen malolactische fermentatie op eikenhouten vaten en rijping op gebruikte vaten 10-12 maanden.
Terroir: klei en kalksteen rondom Casavecchia op 440 m hoogte. Zuid/oost expositie.
Bewaaradvies: 2-7 jaar na oogst.
2015: Tre Bicchieri in de Gambero Rosso 2018
8,5 DGH 2018 over 2015: “Sangiovese gepresenteerd op een zacht lederen kussentje. Lijkt nog een tikkeltje aan de norse kant. Is misschien nog niet helemaal wakker. Geconcentreerd, maar wat ongrijpbaar. Ach, de Classico is nog jong. Een soort puber die zoekt naar antwoorden. Je weet dat het goed komt. Na een tijdje uitgeslapen te hebben in een karaf bijvoorbeeld. Of als-ie een jaartje heeft gedoubleerd. Aan zijn vader Gabriele Buondonno zal het niet liggen – een bijzonder vriendelijke man, die het beste met zijn druiven voorheeft. Vertroetelt ze in kleine eiken vaatjes en heeft al een aantal zéér aantrekkelijke grote broers opgevoed.”
Informatie van producent in het Engels: PDF
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.