Verkrijgbaar medio november 2024!
Maat groter dan de Umbria Rosso, de échte Montefalco Rosso 2022, een verwarmend vol, stevig-fris glas van 70% sangiovese, 20% lokale sagrantino en nog wat…. Misschien ook wel wat ingedroogde (passito) druifjes erin? Ingetogen nog, daarachter zwart fruit, viooltjes, in de finale wierook, teer, salie, toef hout, mooie zuren. Bij stuk pittige boerenkaas: buonissimo. Ware winterwijn. Ook goed alternatief voor gauw veel te zoete, te alcoholrijke en te heftige Amarone. Op dronk nu-2028+
Lekker ook bij Strangozzi Pasta with Ragù, recept van oma Moretti op YouTube.
Sulfiet: laag.
Vinificatie: zes maanden op fijne lie, daarna 12 maanden gebruikt Frans eiken.
Terroir: klei, expositie: zuidelijk (sangiovese) en noord-oost (sagrantino), 300 m hoogte.
Bewaaradvies: 5-10 jaar na oogst.
Perswijn, januari 2020: 15.5pt puur, goed fruit, opwekkend
9- DGH 2018 (over de 2014): “Het verhaal van de relatie tussen de familie Moretti uit Montefalco en Vinoblesse heeft wel iets weg van GTST. We schrijven 2014: tijdens een wandelpelgrimage van Bologna naar Rome loopt importeur Marc in Assisi een fles Umbria Rosso (ook in deze DGH) van de Azienda Moretti tegen het lijf. Bio. En lekker. En dus in het Vinoblesse-straatje. Compagnon Tjitske blijkt hun wijnen toevallig ook al op Vinitaly gespot te hebben. Marc besluit contact op te nemen met de familie om een afspraak te regelen – hij is toch in de buurt. Drie dagen later wordt hij door de Moretti’s opgehaald bij zijn klooster in Spoleto en getrakteerd op een rondleiding over de wijngaarden bij Montefalco. Het klikt. Vader Omero klimt zelfs nog in een kersenboom om wat voor de pelgrim te plukken en een samenwerking lijkt niet meer ver weg. Zeker niet als dochter Giusy, die de wijnen laat proeven, een tijdje in Nederland blijkt te hebben gestudeerd. ’s Avonds gaat Marc met de hele familie uit eten, maar bij het handjeklap komen ze er toch niet uit. No hard feelings, maar jammer is het wel. In de twee jaar die volgen hebben ze af en toe contact en zien ze elkaar op beurzen. En dan, in januari 2017, komt er een berichtje van Giusy: ze heeft de exportprijzen (deels) aangepast, mede wegens de terugloop van het toerisme door de aardbevingen in de regio. En dus kunnen wij nu ook de Umbrische pareltjes van Moretti proeven. De Montefalco Rosso is meteen favoriet. Wat een wijn. Vurig, wulps fruit. Een volbloed Umbrische, heel benaderbaar en willig. Perfect figuur. Met een vrolijk en gulzig karakter. Knap dat Marc het hoofd koel heeft weten te houden al die jaren. Ik zwichtte direct.”
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.