My Account
Cart 0
-

Natuurwijn


Het is de vreemdste, maar meest algemene misvatting over wijn die ik ken, namelijk dat wijn altijd natuurlijk zou zijn. Misschien komt het doordat wijnproducenten niet verplicht zijn om de ingrediënten op het etiket te vermelden; een dubieuze verdienste van de Franse wijnlobby in Brussel. Of misschien komt het door het, in principe juiste idee, dat je slechts druivensap hoeft te vergisten en je krijgt wijn. Niets is echter minder waar, want “de wijnindustrie” is een groot vervuiler, zowel van het milieu als van de interne mens.

Hulpstoffen

Wijnproducenten kunnen gebruik maken van een ellenlange reeks zogenaamde “hulpstoffen”, waarmee kleur, structuur, aroma en houdbaarheid gestabiliseerd kunnen worden. Bij gangbare (niet biologische) wijn is de lijst met toegestane stoffen het langst, maar ook biologische wijnen mogen een beperkt aantal hulpstoffen bevatten. Biologisch-dynamische wijnen zijn wat dat betreft het “schoonst”, maar ook daar kan sprake zijn van (natuurlijke) toevoegingen. Hoewel dat niet altijd zo eenvoudig te achterhalen is, doe ik mijn best om voor Wijn vd Natuur alleen wijn te verkopen van puur werkende wijnboeren, die welke alleen druiven, gisten en een beetje sulfiet gebruiken bij de productie.

Hoofdpijn

Een tweede hardnekkig misverstand over wijn is dat je hoofdpijn krijgt van sulfiet, dat in de meeste wijnen aanwezig is als antioxidant, dat wil zeggen conserveringsmiddel. Hoewel er mensen zijn die een allergische reactie krijgen van sulfiet, is hoofdpijn meestal een gevolg van de hoeveelheid alcohol die men gedurende een bepaalde gelegenheid nuttigt, daarbij versterkt door beperkte waterconsumptie. Iets speculatiever, maar volgens mij heel reëel, spelen mogelijk gebruikte “hulpstoffen” daar ook een rol bij. In mijn ervaring, en die van een aantal trouwe klanten, geven zogeheten “natuurwijnen” de beste kans op een helder hoofd.

Wijn van de natuur

De term “natuurwijn” is niet beschermd, dus gevoelig voor misbruik, maar bij Nieuw Mos kijken we goed naar wat we aan natuurwijn in huis halen. Een boer die natuurwijn maakt, werkt volgens een bepaalde overtuiging, namelijk dat de natuur de wijn zelf maakt en dat je alleen maar hoeft te helpen. Het begint bij gezonde (onbespoten) rijpe druiven uit de wijngaard, de gisten die op de schillen aanwezig zijn, zullen als vanzelf beginnen met het fermenteren van de druivensuikers, er hoeft slechts geperst en gebotteld te worden om natuurwijn te krijgen. Tot slot is een heel klein beetje sufliet optioneel, gewoon om het risico op bederf te verkleinen.

Joren Jacobs
Vinoloog van de Wijnacademie

0 Comments for “Natuurwijn”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2024 Wijn vd Natuur
Made by Fuel Themes
Geverifieerd door MonsterInsights